Programa Ocell de Foc Ecojove (II)

  • Tiempo de lectura:6 minutos de lectura
Programa Ocell de Foc
Programa Ocell de Foc

El programa Ocell de Foc Ecojove, impulsat pel Departament de Treball i la Direcció General de l’Economia Social i Solidària, el tercer sector i les cooperatives, es desenvolupa a tot Catalunya a través de nuclis. Els nuclis són agrupacions d’entitats del territori amb experiència i expertesa en diferents àmbits professionals relacionats amb l’objecte de la convocatòria. Així doncs, hi ha entitats vinculades amb l’àmbit sanitari, formatiu, laboral, comunitari, laboral, educatiu, juvenil, de lleure o esportiu entre altres.

NUCLI OCELL DE FOC

Cada nucli té una entitat guia, que és qui coordina el projecte; diverses entitats sentinella, que porten a terme la majoria d’accions del programa i vetllen per fomentar el treball en xarxa, establir sinergies i respondre a les necessitats que es detectin entre professionals i joves sobre la temàtica. Les entitats satèl·lit, que donen suport i fan seguiment a la iniciativa, amplien l’abast del projecte amb la seva difusió i faciliten l’accés de joves a les propostes que es fan.

L’Ocell de Foc té presència al Vallès Occidental a través de dos nuclis. Ecojove és el nucli que desenvolupa el programa a la zona est. Donem servei als municipis de Sabadell, Cerdanyola, Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Ripollet, Polinyà, Montcada i Reixac, Sentmenat, Sant Quirze del Vallès, Palau-Solità i Plegamans i Castellar del Vallès.

Zona d'actuació nucli Ocell de Foc EcoJove
SERVEIS I ACTIVITATS D’OF ECOJOVE

Les entitats del nucli OF ecojove, hem generat un catàleg de tallers i serveis que des de diferents àmbits, busquen respondre a les necessitats del jovent.

En l’àmbit de la salut mental, oferim tallers que donen eines al jovent per gestionar la frustració i l’ansietat, afrontar el dol o adquirir hàbits saludables. Organitzem formacions per professionals sobre com gestionar les diversitats en espais d’educació formal i no formal.

També disposem d’un servei de coach individual i col·lectiu per treballar diferents temes. Per exemple, dinamitzem un grup de noies, un grup d’ajuda mútua o un club social per persones TEA.

En l’àmbit laboral, oferim tallers per l’empoderament i la recerca de feina i/o creació de noves iniciatives. Treballem les competències professionals del jovent i com aquestes es poden adaptar a cada àmbit laboral; donem eines per utilitzar les xarxes socials per trobar feina o ens endinsem en el món de l’economia social i solidària per crear el propi projecte professional.  Ho fem des de l’àmbit de l’ESS (Economia Social i Solidària), perquè els seus valors generen economies més humanes que contribueixen al benestar comunitari:

  • Retorn a la comunitat.
  • Defensa dels drets laborals.
  • Cura del medi ambient.
  • Promoció de la igualtat de gènere i les cures.
  • Aposta per la interseccionalitat.

Finalment, treballem en l’àmbit de la sensibilització. Les desigualtats estructurals vinculades al gènere, orientació del desig, classe social o origen entre altres condicionen la nostra salut mental. Per això oferim tallers que reflexionen sobre com diferents aspectes vinculats al sistema sexe/gènere/desig afecten la nostra salut mental. També treballem com el fet de pertànyer a una cultura minoritària pot esdevenir un obstacle a l’hora d’accedir a tractaments. A més, organitzem jornades per acabar amb l’estigma sobre la salut mental. 

VOLEM GENERAR UN MOVIMENT JUVENIL FORT

Com a OF Ecojove, volem contribuir a generar un moviment juvenil fort, que reconegui i reclami els seus drets, que se senti empoderat per decidir el seu futur i que contribueixi a millorar la nostra societat. És per aquest motiu que treballem amb la idea que és tan necessari ser conscients de les nostres mancances com dels recursos que ja tenim i hem aplicat de forma inconscient en circumstàncies diverses. Des d’eines relacionades amb les xarxes, la creativitat, el pensament global i l’edició de vídeos fins a experiències personals relacionades amb les relacions afectives i la salut mental, el jovent disposa d’una bateria de recursos que cal posar en valor, reivindicar i aprofitar. 

Treballem els continguts i relacions des d’una perspectiva feminista, tenint en compte les necessitats, experiències i situacions diverses de totes les persones. Partim d’un coneixement posicionat, reconeixent, donant valor i visibilitzant la diversitat de coneixements i espais on adquirir-los. Part dels nostres objectius són contribuir a construir una societat equitativa i lliure de violències i ho fem des de la cooperació, el diàleg i l’empatia.

Les entitats del programa Ecojove Ocell de Foc estem obertes a establir aliances i buscar la manera de respondre a les necessitats del jovent i la ciutadania en general. Si teniu qualsevol proposta, dubte o voleu col·laborar o conèixer millor el programa, ens podeu escriure a ecojove@ocelldefocecojoce.cat.

Podeu consultar el catàleg de tallers i servis complet en aquest enllaç i consultar quines entitats participen en el programa al nostre web https://ocelldefocecojove.cat/ 

Comparteix...