I JORNADA ECOJOVE OCELL DE FOC

  • Tiempo de lectura:5 minutos de lectura
Autor article

El passat 3 d’abril vam organitzar  la I Jornada Ecojove Ocell de Foc en la qual es van reunir representants de la majoria de municipis participants, i que formen part de la zona d’actuació, les entitats del nucli i algunes de les persones que participen a les accions i activitats d’Ecojove OF.

Durant la jornada vam poder comptar amb la presentació del Sr. Ricard Rodriguez, director de Fundació Main, entitat guia del nucli Ecojove i el parlament del Sr. Juli Silvestre, director general d’Economia Social.

Un dels objectius de l’acte era la presentació del programa Ocell de Foc i les 13 entitats que formen el nucli que dona cobertura als 13 municipis del Vallès Occidental Sud, a la vegada que es feia un resum de totes les accions i activitats desenvolupades des de l’inici del programa.

Des de l’inici del programa Ecojove Ocell de Foc, i amb l’objectiu d’oferir atenció a joves amb malestar emocional per millorar la seva autonomia i qualitat de vida, hem  desenvolupat més de 107 actuacions que han arribat a 1251 joves del territori.

Gran part d’aquestes actuacions han sigut taller de sensibilització i prevenció, amb la idea d’oferir al jovent eines i recursos que els permeti i faciliti mantenir el seu benestar emocional i salut mental, a la vegada que oferim un espai de reflexió en el qual poder compartir experiències entre iguals.

Durant l’any 2023 hem realitzat 40 tallers amb una participació de 718 joves. A aquests tallers cal afegir els 24 que s’han desenvolupat aquest 2024, arribant a més de 507 joves. En total, des de l’inici del programa, hem atès 1778 joves a través dels diferents serveis que oferim.

Pel que fa a l’atenció individualitzada hem atès a més de 80 joves dintre del servei de coach i/o d’orientació formativa i laboral.

D’altra banda, un aspecte important, és la difusió i la creació d’una xarxa de treball i col·laboració entre les entitats dels municipis de la nostra zona d’actuació. Hem realitzat 226 contactes amb institucions, entitats i projectes que treballen dintre de l’àmbit del benestar emocional dels i les joves.

Una eina que s’ha convertit en referent a tot el territori català ha sigut la creació del web Ecojove Ocell de Foc, en la qual hem donat resposta a persones individuals i entitats de dins i fora de la nostra zona d’actuació. El web ha tingut més de 10.000 visites. D’altra banda, la nostra presència a les XXSS també ha sigut un bon mecanisme de difusió, tenint 3000 visites a Instagram (un 43% dels quals són joves d’entre 18 i 30 anys) i més de 10.000 visualitzacions de les publicacions realitzades a X (Twitter).

L’objectiu de tota a questa activitat és poder detectar nous joves amb patiment emocional i poder donar resposta a les seves necessitats.

En definitiva, la jornada va ser un espai on poder compartir la nostra experiència com a nucli d’Ocell de Foc, constatar que és un programa que està funcionant a tot el territori i que és necessari mantenir. Cal que les administracions segueixin treballant per donar continuïtat a aquest tipus de proposta, tal i com va quedar constat a la taula rodona que, joves participants al programa, van desenvolupar a la part final de l’acte.

Donem les gràcies a la col·laboració de “El Tinglat” Club Social de l’Ateneu Santcugatenc, que ens va oferir una mostra de microteatre i ala cantautor Miquel Moya, que ens va oferir en directe algunes cançons del seu disc “Ocells de Foc”.

Per acomiadar la Jornada vam poder comptar amb les paraules de la Regidora d’acció Social Laura Pineda, qui va donar pas a l’exposició de fotografia representativa de les accions i activitats realitzades i el berenar de tancament.

Comparteix...