LA IMPORTÀNCIA DEL GRUP

  • Tiempo de lectura:6 minutos de lectura
OF Ecojove Fundació Idea
Activitats en grup

En plena era digital és necessari no oblidar la importància del grup i mantenir la relació amb el nostre cercle social més proper. Amb la incorporació de les tecnologies a la nostra vida, la interacció cara a cara amb les persones s’ha tornat menys freqüent, afectant directament en com ens relacionem al nostre dia a dia. Dins d’aquesta nova realitat, resulta fonamental reconèixer la importància que té participar en activitats en grup. Aquestes activitats proporcionen l’oportunitat de connectar amb altres, fomentar les relacions significatives i trobar suport emocional.

Les activitats grupals ofereixen l’oportunitat per establir i enfortir connexions socials significatives, que ens proporcionen sentit de pertinença i ens ajuden a generar xarxes de suport, fonamentals per sentir-nos segurs, i reconeguts 

Els psicòlegs socials Mark Leary i Roy Baumeister, en la seva publicació The Need To Belong, determinen que els éssers humans sentim una motivació intrínseca per pertànyer a un grup, sentiment de pertinença, convertida en una necessitat central. Tenir satisfeta aquesta necessitat, i combatre d’aquesta manera l’aïllament social, està íntimament relacionat amb el benestar i la salut mental 

Per altra banda, pel que fa al suport emocional, el fet de compartir experiències i reptes comuns amb altres persones ens ajuda a trobar consol i comprensió, i ens anima a continuar endavant. 

Donar resposta a les necessitats humanes.

Si més no, l’aïllament, entès com la manca de relacions directes i presencials, continua essent un fet especialment rellevant en la societat actual, on les interaccions virtuals estan cada cop més integrades. Aquests tipus d’interaccions, sovint, no acaben de satisfer una de les nostres necessitats humanes bàsiques: la necessitat social.

Abraham Maslow, en la seva teoria de la jerarquia de les necessitats humanes representada en el diagrama en forma de piràmide que porta el seu nom, explica que l’ésser humà té la necessitat de relacionar-se i establir llaços i vincles amb altres persones, en totes les etapes del procés de desenvolupament i millora de la realització personal, començant per les qüestions bàsiques relatives a la fisiologia i evolucionant cap a la seguretat, l’afiliació, el reconeixement i fins arribar a l’autorealització. És a través de la participació en activitats amb altres persones que podem trencar amb el cicle d’aïllament, apropant-nos a una millor satisfacció personal i la cobertura total d’aquesta necessitat social.

La participació en activitats en grup, a més,  enforteix la nostra resiliència mental i emocional, ens ajuda a aprendre habilitats d’enfrontament, a adoptar una perspectiva dels fets i les conseqüències de manera àmplia i a desenvolupar una actitud més positiva davant situacions adverses, generant entorns de seguretat i de suport.

Grup joves
Enfortiment competencial.

Per altra banda, la interacció amb altres persones ens ofereix l’oportunitat d’estimular i desenvolupar competències personals clau, com l’escolta activa, la negociació, la comunicació i la resolució i gestió de conflictes, per assolir l’èxit en totes les esferes del nostre sistema – relacional, laboral, familiar o interpersonal –. 

El nostre estat emocional, s’enforteix i s’equilibra quan ens relacionem amb altres persones, quan ens sentim part del grup i de la comunitat, perquè estar en col·lectivitat ens permet construir escenaris d’autoconfiança, ens ajuda a definir i establir objectius comuns, ens genera sentiment de pertinença, ens involucra en la capacitació per prendre decisions, ens ensenya a cercar l’entesa entre les parts, ens impulsa la capacitat de comunicar-nos, ens capacita per la defensa de la diversitat, ens possibilita l’experiència de l’èxit compartit i ens afavoreix el compromís mutu i la responsabilitat compartida. 

En conclusió, la participació en activitats en grup és fonamental per a la promoció de la salut mental. Aquestes activitats ens permeten establir connexions socials significatives, que ens aporten suport emocional, combatre l’aïllament social, desenvolupar habilitats i fomentar la resiliència. En un món cada cop més centrat en les pantalles, la participació en activitats grupals ens ofereix l’oportunitat de connectar-nos cara a cara i satisfer la nostra necessitat de connexió social. En definitiva la participació en activitats grupals ens fa individus més plens. 

Comparteix...